| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Monitaitoinen Essi Rantanen Vakka-Suomen vuoden suunnistaja

Essi Rantanen on Vakka-Suomen vuoden suunnistaja 2014.

MS-52:n Essi Rantanen, 15, on vuoden suunnistaja Vakkasuomessa. Ensimmäinen varsinainen kilpailuvuosi SM-tasolla antoi tytölle mm. kaksi SM-kultaa ja yhden SM-hopean.Valinnan suoritti vakkaseurojen syysparlamentti.
− MS Parman voitto Tiomilan nuorisoviestissä keväällä oli minulle kyllä kauden kohokohta. Oli hienoa olla pohjoismaiden paras joukkue ja nousta palkintolavalle, kun ympärillä huikean tunnelman loi toistakymmentä tuhatta laji-ihmistä, joukossa iso joukko kavereita ja oman seuran juhlivaa väkeä, Essi kertoi.
Yksilölajeista pitkän matkan SM-kultaa Essi arvostaa eniten, mutta kulta tuli myös vaativasta yösuunnistuksesta. 14-vuotiaana saavutettu sprintin SM-kulta nyt jatkokseen SM-hopean. Upeaa oli myös kokea ensimmäinen Venlojen Viesti sen avausosuudella.
Suunnistuksen 8-vuotiaana aloittanut Essi saavutti heti neljänä vuotena peräkkäin Koululiikuntaliiton mestaruuden, kun kisoissa mukana on aina kaikki suunnistusta harrastavat lapset. Sen jälkeen on joka vuosi tippunut muita mitalisijoja. Takana on myös voitto Nuorten Jukolassa.
Essi Rantanen on todellinen superlahjakkuus, jolle oman lajin löytäminen ei välttämättä ole helppoa. On hän ryhtynyt mihin lajiin tahansa, niin menestystä on tullut varsin nopeasti. Tällä hetkellä menee kaksi päälajia. Ykkösenä menee suunnistus ja talvikaudella hän viihtyy salibandykaukalossa, kunhan suunnistukselta ehtii.

Tässä Essi valmistautuu ensimmäisen Venlojen viestinsä avausosuudelle. Tukena ja turvana valmentaja-huoltaja isä-Kari.

− Suunnistus on niin monipuolista useine kilpailumuotoineen ja se on joka paikassa aina erilaista. Juokseminen maastossa on ihan muuta kuin radalla tai tiellä juokseminen ja lisäksi pitää pään pysyä jalkojen mukana, jotta rastit löytyy, Essi toteaa.
Salibandy joukkuelajina on Essille mieleinen. Kentällä liikkumisessa on paljon samanlaisia elementtejä kuin suunnistuksessa. Ei ole ihme, että kaksi salibandyn liigajoukkuettakin on käynyt Mynämäen rasteilla hakemassa vauhtia tulevaan sarjakauteen. Laitahyökkäjänä SBS Wirmon C-tytöissä pelaavalle Essille maalinteko maistuu ja hän on ollut mukana liiton kartoituksessa taitoleirillä.
Myös yleisurheilu on ollut Essille itsestään selvyys, mitä kodin sijaitseminen ihan kentän vieressä on vielä edesauttanut. Nuorempana juokseminen oli se juttu ja voittoja tuli mm. Iskun Kivistönlenkiltä. Nyt radalla kilpaileminen on jäänyt vähemmälle.
Vuosi sitten ja tänä kesänä Essi innostui kahden viikon harjoittelulla oppimaan kolmiloikan niin hyvin, että ikäluokan SM-kisoista on tullut kaksi neljättä tilaa. Laji pysyy mukana jatkossakin.
Myös pesäpallo Mynämäen Vesassa selässä numero neljä oli kivaa, mutta siitä hän joutui luopumaan pari vuotta sitten, kun joka paikkaan enää ehtinyt.
Hiihto on kuulunut Essin ohjelmaan lapsesta saakka aina hopeasompatasolle saakka ja kuuluu edelleen perusharjoitteluun, mikäli lunta talvella saadaan. Hiihtoputkesta on kuitenkin käyty hakemassa maistiaisia.
Kulunut kausi ei ollut pelkästään ruusuilla tanssimista, sillä kasvuvaiheessa rasituksen tuomat kiputilat polven seuduilla ja jalkojen palautumisongelmat haittasivat tekemistä syyspuolella. Loikista ja pitkistä juoksulenkeistä piti luopua ja korvata pyöräilyillä. Nyt on menossa jo parempi vaihe, kun salibandy sarjoineen pyörii täysillä.
Rantasten perheessä vanhempien tuen merkitys lasten harrastuksille on täysin ymmärretty. Kolmilapsisessa perheessä se on tietänyt moninaisia järjestelyjä, tuhansia ajokilometrejä ja isä-Karin kuin äiti-Ninan jatkuvaa mukanaoloa liikkuvien lasten harrastuksissa. MS-52 palkitsi Kari Rantasen ansaitusti vuoden valmentajana.

-Jamo-