| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Suunnistus harrastuksena

Metsä on suunnistajan liikuntapaikka ja kartta lajin suorituskenttä. Luonto on rauhallinen ja tasapainoinen ympäristö liikkua. Luontokokemukset eri vuodenaikoina ovat lapsille suuri elämys. Suunnistusharrastuksen myötä lapsi oppii liikkumaan luonnossa sekä kunnioittamaan sitä.

Suunnistus kehittää lapsen ja nuoren fyysistä kuntoa sekä keskittymis- ja päättelykykyä. Maasto monipuolisena liikuntapaikkana kehittää puolestaan koordinaatiokykyä ja tasapainoa. Ratkoessaan suunnistustehtäviä lapsi ja nuori oppii ongelmanratkaisutaitoja sekä itsenäistä päätöksentekoa. Tehtävien ratkaisu ja rastin löytyminen takaa aina uudelleen onnistumisen elämyksiä ja rohkaisee selviytymään myös arjen ongelmista.

Suunnistus on myös joukkueurheilua parhaimmillaan: Lajissa on paljon yhteisiä tapahtumia, joihin eri ikäiset ja eri tasoiset harrastajat osallistuvat yhdessä. Suunnistusharrastuksen parissa lapsi on kanssakäymisissä kaiken ikäisten kanssa.

Seurojen tarjoama lasten ja nuorten opetus etenee taitojen karttuessa: Ensin opetellaan yhdessä liikkumaan metsässä ja vähitellen mukaan tulee erilaisia lajiin liittyviä leikkejä ja harjoitteita. Ohjaajia on harjoituksissa useita ja uusia asioita opeteltaessa he ovat mukana maastossa. Harjoituksissa voi suunnistaa myös pareittain, jos lapsi niin haluaa. Yksi aloittelevien lasten harjoitus- ja kilpailumuodoista on rastireitti. Rastireitillä lapsi voi kulkea viitoitettua reittiä tai hän voi halutessaan valita oman reitin esim. polkua pitkin. Harjoituksissa, kilpailuissa ja kuntorasteilla on usein paljon muita osallistujia metsässä. Tämä lisää turvallisuutta: Tarvittaessa heiltä voi kysyä neuvoa.

Suunnistus mielletään usein vaikeaksi lajiksi, mutta se on helpompaa kuin moni kuvittelee. Harjoittelemalla taidot karttuvat. Suunnistus tarjoaa aina uusia haasteita kaiken tasoisille harrastajilleen: jopa maailmanmestarillekin sattuu joskus virheitä, joista voi aina oppia lisää.

MS-52 järjestää Mynärastit-kuntosuunnistustapahtumia lähes viikoittain. Sinne voit tulla harjoittelemaan suunnistusta ja kehittämään taitojasi - tarjolla on eri taitotasoille sopivia ratavaihtoehtoja. Jos olet aloittelija, kysy rohkeasti neuvoa tapahtumajärjestäjiltä - he neuvovat mielellään. Katso tarkemmin Mynärastit-sivuilta!

Lisää suunnistuksesta:

Suomen Suunnistusliitto / Harraste

Perustietoa suunnistuksesta (suunnistus.fi)

PartioWiki / Suunnistus

Olé kartalla

"Elämä on suunnistusta ja suunnistus on elämä"
Nuorten kokemuksia suunnistuksen parista. Mari Sipilän pro gradu -työ 2005