| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Oravatonnia Vakka-Suomen Sanomissa

Vakka-Suomen Sanomat 3.10.2013

Oravatonni suunnistetaan Nousiaisten Mustakulmalla

Ratamestari Heikki Andersson on sijoittanut viimeisen rastin hyväkulkuiseen kuusimetsään. Hän on tyytyväinen myös Peeter Pihlin päivittämään kilpailukarttaan.

Ratamestari Heikki Andersson on sijoittanut viimeisen rastin hyväkulkuiseen kuusimetsään. Hän on tyytyväinen myös Peeter Pihlin päivittämään kilpailukarttaan.

Urheilu |

3.10.2013 klo 11:10

V-SS Jarmo Jokila

Suomalaisen nuorisosuunnistuksen huipputapahtuma, syksyinen Oravatonni, suunnistetaan nyt 28. kerran tulevana sunnuntaina. Kilpailukeskus sijaitsee juuri SM-hopeaa yösuunnistuksessa voittaneen Anni Valtosen vanhempien kotitilalla Impivaarassa, Nousiaisten Mustakulmalla.

Määräaikaan mennessä kilpailuun ilmoittautui yli 1200 suunnistajaa. Kun paikan päällä on vielä mahdollisuus ilmoittautua kuntosuunnistuksiin, niin jälki-ilmoittautuvien kanssa päästäneen 1300:an. Pääosassa ovat luonnollisesti nuoret alle 16-vuotiaat, joita on 700. Tämä kertoo edelleen lajin suosiosta nuorten keskuudessa. He kilpailevat oman sarjansa ohella seuransa puolesta arvokkaasta Oravatonni-kiertopalkinnosta.

Pääsarjoiksi muodostuneet H16 ja D16 ovat osanottajamääriltään kisan suurimmat. Siihen löytyy luonnollinen selitys. Järjestävä MS-52 on taloudellisesti panostanut siihen, että heillä on mukanaan gps-seurantalaite, jonka avulla kilpailijoiden edesottamukset maastossa ovat reaaliaikaisesti nähtävissä netin kautta niin kisakeskuksen monitoreista kuin kotonakin. Jokainen 16-sarjalainen haluaa jälkeenpäin nähdä missä oikeasti on itse ja kaverit poukkoilleet.

Lähtöluetteloista on havaittavissa, että 16-sarjoissa on mukana iso joukko 15-sarjalaisia ja myös muutama 14-sarjalainen on tarttunut gps-syöttiin. Kova taso antaa menestyjille isot rankipisteet.

Netissä on myös live-kuvaa ja online-tulospalvelu.

Pääratamestari Heikki Andersson on virityttänyt maastoon 82 rastipistettä eri sarjojen koluttavaksi. – Nyt kun lehdet putoaa vauhdilla ja näkyvyys paranee, niin maasto on oikein hyväkulkuista vauhtimaastoa. Jyrki Lammila on antanut hyviä neuvoja kartasta, rasteista ja ratapainatuksesta. Kommenttien johdosta on aika huojentunut olo, Andersson toteaa.

– Korkeuserot ovat vähäisiä, mäkialueet ovat selkeitä ja pienipiirteisiä ja väleissä on varsinaissuomalaista puskaa, Anni Valtonen kiteyttää lenkkimaastonsa luonnetta.

MS Parman Peeter Pihl on päivittänyt kilpailukarttaa viimeiseen saakka ennen tulostusta. Hauskana sattumana yhden rastikiven ympärille oli muodostunut uusi hakkuu ja kivi oli moton jäljiltä peittynyt kokonaan oksien alle. Miesvoimin kivi kaivettiin esille ja rasti saatettiin toimintakuntoiseksi ja kartta korjattua vielä siltä osin.

Miehillä on 10 ja naisilla 7 kilometriä taivallettavanaan. Miesten kärki tullee alittamaan tunnin tavoiteajan ja naisten kärki viipynee 50 minuuttia.

Molempiin sarjoihin riittää huippusuunnistajia, vaikka takana on kiivas arvokilpailuputki ja maajoukkue on parin viikon leirireissulla Italiassa ja Sveitsissä. Miinuksena osanotossa näkyy myös myös Suomen 16-18-vuotiaiden maajoukkueen samanaikainen EM-valmistautumisleiri Vierumäellä.

Naisissa Inga Dambe on suosikki haastajinaan Laura Portin ja nuorten MM-suunnistaja Jannina Gustafsson. Miehissä taas yön tuore Suomenmestari Angelniemen Mikko Siren saa vastaansa mm. Paimion Fredric Portinin ja TuMe:n Jussi Sunan. Mitä tekee ilmoittautumisensa pääsarjaan vaihtanut KR:n SM-yön mestari 18-vuotias Santeri Sivennoinen ja onko SM-yön keskeyttämään joutunut ja  säärtään sen jäljiltä tikkauttamassa käynyt Sami Hämäläinen viivalla, nähdään sunnuntaina.

Kisat Mustallakulmalla alkavat klo 11, ja sinne on opastus Kasitieltä Nousiaisten kohdalta.