| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Heinäkuu 2015

2015-07-05

 

Sateisen kesän myötä rehevältä näyttää. Taustalla näkyvän kuivurin lähelle rakentuu ydintoiminnot.

Viimeiset 2 viikkoa on mennyt FIN5:n merkeissä, ensin sateinen talkooviikko ja sitten helteinen kisaviikko. Ei siinä jäänyt aikaa Oravatonnia mietiskellä, mitä nyt kartantekijä Jukka Suomisen kanssa ajatuksia vaihdettiin ja päätettiin lopullinen kartoitusalueen koosta.

UUSI KARTTA taustatietoineen napsahti sähköpostiin sopivasti Finiä seuraavana päivänä. Todellakin kokonaan uusi kartta on tehty ilman vanhan kartan rasitteita, suunnitellusta päivitysosasta luovuttiin kokonaan. Kisa mahtuu uuteen karttaan, tosin H21:lle suunnitteilla kartanvaihto.

Hyvältähän tuo näytti, ei yllätyksiä, kevään vähäiset  hakkuut olivat jo tiedossa ja on huomioitu suunnittelussa.  Heti ensi silmäyksellä kartta näyttää tosi tarkalta, tavaraa on paljon. Sen kertoi jo käytössä ollut puolikas versio kesäkuun alkupuolella, jolla tuli käytyä myös maastoretkellä. Kävelyvauhdissa kaikki kartalla oleva oli helposti todennettavissa Varppeenkallion harjanteella retkeillessä. Jo tällä versiolla tuli tuli rataprofiileja hiottua.

Teräpä lasten lähdössä.; tilaa mukavasti ja lyhyen matkan päässä tietä pitkin.

Finin aikaan maailmanluokan menijä testasi aamuvarhaisella 16-poikien rataprofiilin ja karvan alle kuutta minuuttia taputteli läpi. Korkeuseroista huolimatta juoksukelpoisuus on ilmeisen hyvä. Tarkasta kartasta pitävänä se oli miellyttänyt myös koejuoksijan silmää..

Saman tien käynnistyi suunniteltujen ratojen siirtäminen uudelle karttapohjalle. Kainuun rastiviikolta tavoitettu Jyskeen Jussi Elo lupautui hoitamaan valvojan tehtävät, kun tuli ohittamaton tarve löytää korvaaja alkuperäiseen suunnitelmaan. Sunnuntaina 5.7. teräväpää vieraili  kilpailukeskuksessa katsastaen päätoimintojen paikat.

Ratatiedostojen viimeistely valmistui maanantaina 6.7.  Vainion Antti ja Ritasalon Timo saivat isompien lähdön ratojen kaikki rastit-kartat määritelmineen sekä rastien maastomerkintään tarvittavan matskun  keskiviikon iltapalaverissa 8.7.

Maippi on ahkeroinut lasten ratoja maastossa, mustikatkin alkavat olla kypsiä. Aiemmasta poiketen radat H/D13-14 palautuivat ns. lasten lähtöön lähinnä syystä, että tarvittava taitotaso on löydettävissä helpommin tässä maaston osassa. Toki niissä päästään maistelemaan myös Varppeen rinteitä. Rastien alustava maastoon merkintä valmistui sunnuntaihin 12.7. mennessä ja yhteistyö valvojan Jussi Elon kanssa voi alkaa.

2015-07-21

Aurinkoinen aamu. Pikku palaveri valvoja Jussi Elon kanssa oli Tuomaksen tuvalla aamulla klo 8.30, kun hän oli lähdössä maastoon. Vakio aamukahviporukka oli juuri poistumassa, joukossa paikallisen Kotiseutuyhdistyksen varsinainen "tietotoimisto" Heinon Juhani.

Saimme perusteellisen pikaselvityksen Varppeenkallion seudun historiasta. Niin kuin kartastakin näkyy, niin alueella on kymmenkunta pronssikauden aikaista kiviröykkiötä muistuttamassa sen ajan tavasta muistaa vainajaa jollain korkealla paikalla. Isoimmat kiviröykköt ovat halkaisijaltaan parikymmentä metriä, kivet isompia, mihin ratamestari uskaltaisi tarttua. Keskeltä löytyvä painanne kertoo ihmisen halusta löytää muistomerkistä aarteita; niitä on kaivettu. Perimätieto kertoo, että siihen aikaan ei niihin laitettu vainajan mukaan mitään arvokasta, eli työ on mennyt hukkaan.

Heino on koulutukseltaan biologi ja muisteli olleensa opiskeluaikana kurssilla, jossa käytiin tutkimassa mitä historiasta kertovaa alueelta löytyy. Varppeenkallion ja Nunnankukkulan välissä on pelto, josta oli löytynyt merkkejä muinaisesta elämisestä ko. alueella. Siitä kertoivat saviastioiden kappaleet ja piikivestä valmistettujen tarve-esineiden sirpaleet. Historian havinaa on juhla-Oravatonnissa.

Pronssikauden hautalöydöt