| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Ratamestareiden lausunnot

Tämän syksyn Oravatonni juostaan kolmen vuoden päästä häämöttävän Jukolan viestin naapurimaastossa.

Kilpailumaasto on tyypillistä varsinaissuomalaista metsämaastoa, josta löytyy niin erittäin nopeaa avokallio- kuin kangasmaastoakin. Vastapainona näille löytyy kuitenkin myös kulkukelpoisuudeltaan hitaampaa pohjaa – kokonaisuutena kulkukelpoisuus on kuitenkin hyvä.

Ari Salosen 2017 tekemä kartta on ajantasaistettu Arto Talvisen ja Antti Vainion toimesta syyskuussa.Muutokset ovat olleeet lähinnä avointen alueiden ja kulkukelpoisuuden sekä metsäkoneista syntyneiden urien päivittämistä. On hyvä muistaa, että maastossa on paljon karttaan merkitsemättömiä eläinpolkuja, jotka ”alkavat ei mistään ja päättyvät ei mihinkään”

Aikuisten radat on pyritty laatimaan pitkän matkan suunnistusradoiksi. Joten rytmitystä pidemmän välin toteuttavasta suunnistuksesta lyhyen välin tiukkaankin suunnistukseen pitäisi olla tarjolla jokaisella radalla. Maaston rajaus hiukan rajoitti hyvin pitkien rastivälien käyttöä varsinkin pidemmillä radoilla, mutta uskoisin kunkin sarjan radoilta löytyvän haasteita sopivasti. Puolessa välissä tai puolen välin jälkeen kaikilla sarjoilla on yhteinen väliaikarasti, jolle tulo ja lähtö ovat juoksuvoittoista osuutta radoista. Tähän ratkaisuun päädyin, kun ei ollut suunnittelua tehtäessä vielä tiedossa, onko aluetta kahtia halkaisevalle peltoalueen yli mahdollista kulkea. Ratkaisu helpottaa hetkellisesti suunnistustehtävää, mutta laittaa toisaalta fysiikan kovemmalle koetukselle. Sateen sattuessa kallioilla voi olla yllättävänkin liukasta, joten varovaisuutta kaikille märällä kelillä.

Alle 14-vuotiaiden sarjat käyttävät maastonosaa, jossa on tarjolla paljon suunnistusta helpottavia ja tukevia kohteita. Radat on suunniteltu ikäluokkien taitotasovaatimusten mukaisesti, pyrkimällä kuitenkin siihen, että maalintulon jälkeen mahdollisimman monelle jäisi vauhdikas tunne päivän kisasta.

Kaikilla sarjoilla on viimeisen rastin lisäksi yksi rasti, jolla käyvät niin tavallisten kuin myös RR- ja TR-ratojen suunnistajat. Kyseisellä rastilla on numero- ja RR-koodilla varustetut leimasimet vierekkäin olevilla rastipukeilla. Älkää hätääntykö mikäli huomaatte ensin väärän koodin, vaan tarkastakaa myös vieressä olevan rastipukin koodi.

HD16 sarjoilla lähtö on totutusti kilpailukeskuksesta ja sarjojen suunnistajilla GPS-seuranta käytössä.

Vauhdikasta suunnistuspäivää syksyn klassikossa!

Ratamestarit Timo Kokko ja Mikko Määttä