| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Ratamestarin ajatuksia

Tervetuloa Oravatonniin, joka tänä vuonna juostaan Pariisissa Olympiakultaa maratonilla voittaneen Albin Stenroosin maisemissa, Vehmaan yleisurheilukentän ympäristössä.

Kansainvälistä suunnistusta ja hiihtoa voi verrata hyvin toisiinsa. Niissä kummassakin on tapahtunut vuosien aikana selkeä muutos kilpailijoiden vauhdin osalta. Hiihdossa vauhdin kasvu on tapahtunut mm. vapaan hiihtotavan tulon myötä. Vaikka suomalaiset sen tuloa ovat yrittäneet aikanaan jarruttaa, niin se on nykyään hiihdon ykköshiihtotyyli, kun mukaan lasketaan ampumahiihto, yhdistetty ja hiihtosuunnistus.

Aivan samoin on käynyt kansainvälisessä suunnistuksessa. Keski-Euroopan maastoissa on niittymaita, polkuja ym. jotka lisäävät kilometrivauhteja. Näissä kisoissa, esim. juoksutekniikan ja juoksuvoiman hyvä hallinta on oleellista.

Onkin hienoa, että suomessa yhtenä nuorten edustusjoukkueen katsastus kilpailuna on käytetty SM-maastoa. Jotta Suomessa kiinnitettäisiin lisää huomiota juoksun tekniikkaan ja sitä kautta juoksun taloudellisuuteen, pitäisi se lisätä valinta kriteereihin.. Siitä saisi täydet pisteet, kun alittaa esim. 170ml/kg/km.

Kokonaan oma asiansa on harjoittelu määrät ja niiden sisältö. Oikopolkua onneen ei ole! Tämä on huomattu hiihtolajeissa, joissa harjoittelumäärät ovat lähempänä tuhatta tuntia, kuin viittäsataa.

Näin tekee esim. maamme nuori suunnistajalahjakkuus Olli Ojanaho, joka 15-vuotiaana ankkuroi Ounasvaaran Hiihtoseuran nuorten Jukolan voittoon tältä samalta Vehmaan urheilukentältä.

Tämän vuoden Oravatonnissa on tarjolla polkuja, vihreitä ja puituja peltoja, metsäautoteitä, avokallioita, taimikoita, metsähoitotöiden jättämää alustaa ja perusmetsää. Radoista on pyritty tekemään hyvää juoksurytmitystä vaativia, mutta myös suunnistuksellisesti ikä huomioiden sopivan vaativia. Varttuneiden radat noudattavat kuitenkin heidän mieltymystensä mukaista, perinteistä suunnistusta.

Perinteisesti Oravatonnissa, kuten nytkin, nuorimmat suunnistavat heille varatussa omassa metsän osassa. Alueeksi on varattu maastoltaan helposti edettävää aluetta. H/D10-rastireittiin on ykkös- ja kakkosrastin väliin vihreään alueeseen raivattu kulku-ura. Tämä tullaan kertomaan jokaiselle lähtijälle vielä erikseen lähdön yhteydessä.

Kaikki radat lähtevät kilpailukeskuksesta. Kilpailun johtaja Reima Rantanen on luvannut hoitaa sinne myös aurinkoisen, kauniin syyssään. Sen ansiosta uskommekin kilpailukeskuksen olevan tunnelmallinen ja tapahtumarikas ja missä myös kaikki viihtyvät.

Tervetuloa!

Valmennusasioitakin kriittisesti pohdiskeleva pääratamestari

Timo Pirilä