| Oravatonni | Mynärastit | Satarastit | Harjoituspaketit | Harjoituspäiväkirja | IRMA     |      MS Parma |

MS-52

Mynämäen suunnistajat -52 ry

Ratamestarien pohdiskelua

Vesa Heikkilä ja Timo Pirilä Oravatonnin ratojen parissa.

Pääratamestari Timo Pirilällä on pyörälenkilläkin aikaa mietiskellä Oravatonnin rata-asioita. – On itsestään selvyys, että haluan tehdä seuratyötä, kun lapsenikin ovat saneet seuralta niin paljon. Tulin heikkona hetkenä tähän hommaan luvanneeksi vaikka kiireitäkin on, mutta luotan MS-52:n rutinoituneeseen kisakoneistoon, siitä minulla on riittävästi kokemusta.

Pirilä oli pääratamestari myös 2012 Oravatonnissa, joka suunnistettiin osittain samassa maastossa. Tuon kisan kilometriaikojen pohjalta on ollut hyvä lähteä mitoittamaan ohjeaikoja tulevaan pitkän matkan kisaan.

Kisan pääsarjoissa H/D16:ssa ne ovat 35-45 minuuttia. Pojilla oli 6,6km ja viiden parhaan keskiaika oli 40 minuuttia. Topi Raitanen voitti silloin ajalla 37.25.

Tytöillä oli 5 kilometriä ja Emmi Jokelan voittoaika 42.02 viiden keskiajan oltua 45 minuuttia. Koko päivän jatkunut kylmä vesisade ja maaston liukkaus vaikuttivat tietysti  tuloksiin.

Miesten pitkän radan toteuttamisessa on ollut eniten haasteita. Uusien metsäistutusten vuoksi muutamia alueita on nyt juoksukiellossa ja ne pitää kiertää.

Toki suunnistuksellisesti hyviä alueita on edelleen käytössä ja rytmitystä ratoihin tulee pakostakin ns. rikkonaisilla siirtymätaipaleilla. Niissä sitä juoksuvoimaa tarvitaan. Olkoon siitä muistutuksena   maineikkaan kestävyysjuoksijan, Pariisissa olympiakultaa maratonilla voittaneen Albin Stenroosin muistopatsas, joka sijaitsee heti tulotien oikealla puolella asfalttialueen kulmalla.

Myös veteraaneille on Pirilän tavan mukaan tarjolla suunnistusratoja, joissa varsinaisen rastin löytyminen ei ole vaikeaa, kunhan ensin löytää rastiympyrään. Pahimmat hakkuu- ja pussikkoalueet on jo suunnitteluvaiheessa pyritty kiertämään.

Kilpailukartan on ajantasaistanut Pekka Raula elokuun aikana ja hän toimii myös kisan ratavalvojana. – Pekan kanssa yhteistyö on sujunut erinomaisesti, siitä on ollut minulle monenlaista apua.

– Kokonaisuutena on pyritty tunnelmalliseen ja tapahtumarikkaaseen kilpailukeskukseen. Kaikki sarjat lähtevät suoraan kilpailukeskuskentän reunalta maastoon. Tämän järjestelyn toivotaan helpottavan huoltajien toimintaa varsinkin jos ja kun  koko perhe suunnistaa.

Lasten ratamestarille Vesa Heikkilälle Oravatonnin ratamestarointi on myös tuttua viimeksi vuodelta 2014. Myös lapset lähtevät maastoon kentän reunalta. Polkuverkosto on Nuorten Jukolan ajoilta hieman kasvanut, kun alueelle on rakennettu 2014 alussa avattu 18-väyläinen fresbeegolfrata. Ja ihan loppuun saakka kannattaa suunnistaa, reitinvalintaa on.

Tervetuloa vauhdikkaaseen Oravatonnin maastoon!

Keskustelujen pohjalta Jamo